Rechtshulp

Uit SchuldhulpHulp
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rechtshulp is er in vele soorten en maten. Zo is er misschien een rechtsbijstandverzekering of is iemand lid van een vakbond. In die gevallen kan gebruik worden gemaakt van de juridische dienstverlening van deze organisaties. Bij onze doelgroep zal er meestal sprake zijn van te weinig geld voor commercieel juridisch advies. Daar ligt dan ook de focus op op deze pagina.

Juridisch loket[bewerken | edit source]

Het Juridisch Loket is voor de meeste soorten juridische hulp het startpunt. Een (gratis) afspraak kan altijd worden gemaakt en afhankelijk van inkomen en vermogen kan verder worden geholpen. Telefonisch kan elke dag contact worden opgenomen en er zijn ook inloopspreekuren die per plaats kunnen verschillen. Afhankelijk van de vraag (en inkomen) zal worden bepaald welke hulp kan worden geboden. Mocht het Juridisch loket niet kunnen helpen, bijvoorbeeld omdat het inkomen te hoog is, dan wordt doorverwezen naar een advocaat of mediator. Verder staan op de site veel voorbeeldbrieven waar gebruik van kan worden gemaakt.

Landelijk netwerk Gratis advocaten[bewerken | edit source]

Feitelijk verlenen de advocaten van het Landelijk netwerk Gratis advocaten dezelfde diensten als het juridisch loket voor een eerste advies. Qua kosten is het zo dat het bedrag voor een eerste afspraak bij zowel een advocaat van dit netwerk als het juridisch loket gratis is.

Kosten[bewerken | edit source]

Zoals eerder gezegd bedragen de kosten van de eerste afspraak € 0,-- (bij zowel Juridisch Loket als Landelijk Netwerk Gratis Advocaten). Is de inschatting van de advocaat dat een procedure kans van slagen heeft dan wordt een eigen bijdrage verwacht.

Eigen bijdrage bij (gezins)inkomen tot en met € 19.800 (alleenstaand) of € 27.500 (samenwonend/éénouder)[bewerken | edit source]

Voor mensen met een inkomen op sociaal minimum (of vlak daarboven) bedraagt de eigen bijdrage € 204,-- (prijspeil 2020), alle overige kosten worden dan vergoed door de overheid. Door gebruik te maken van de bijzondere bijstand i.c.m. een korting die de advocaten geven is er feitelijk geen eigen bijdrage bij dit inkomen.

Eigen bijdrage bij (gezins)inkomen tussen € 19.800 en € 27.900 (alleenstaand) of € 27.500 en € 39400 (samenwonend/éénouder)[bewerken | edit source]

In dit geval stijgt de eigen bijdrage doordat de tegemoetkoming in de kosten van de overheid afneemt. De eigen bijdrage is wel gemaximaliseerd zodat de kosten hierboven altijd worden vergoed.

Eigen bijdrage bij (gezins)inkomen boven € 27.900 (alleenstaand) of € 39400 (samenwonend/éénouder)[bewerken | edit source]

Is het (gezins)inkomen hoger dan is er geen tegemoetkoming meer en dient de cliënt de volledige kosten van de advocaat zelf te betalen.

Meer informatie[bewerken | edit source]

Meer informatie en tarieven van de eigen bijdrage voor alle vormen van juridische begeleiding zoals mediation of personen- en familierecht zijn op de pagina van de Raad voor de Rechtspraak te vinden.

Rechtwijzer.nl[bewerken | edit source]

Soms zoek je een eerste stap in juridische ondersteuning. De site Rechtwijzer.nl van de raad voor de rechtspraak kan dan een eerste bron van informatie zijn en kan je (wellicht) op weg helpen.

Collega hulpverleners[bewerken | edit source]

Soms is kennis dichterbij dan je denkt. In het netwerk van hulpverleners van je organisatie zijn er meestal wel mensen met specifieke kennis of ervaring op juridisch gebied. Weet je niet bij wie je moet zijn dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met je coördinatoren. Zij hebben overzicht, en kunnen je helpen om je in contact te brengen met een collega hulpverlener.

Websites[bewerken | edit source]

Het stikt op het Internet van commerciële en non commerciële instellingen. Let dus op bij wie je je informatie ophaalt. Zekere non commerciële websites zijn naast het Juridisch Loket: