Banken en Verzekeraars

Uit SchuldhulpHulp
Versie door Djwiki (overleg | bijdragen) op 26 nov 2019 om 23:37 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Banken en verzekeraars nemen een bijzonder positie in t.o.v. hun klanten. Ze lijken een beetje op de Soorten Achterstanden#Achterstanden_bij_Nutsbedrijven_en_Tele...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Banken en verzekeraars nemen een bijzonder positie in t.o.v. hun klanten. Ze lijken een beetje op de Nutsbedrijven doordat ze hun diensten bij achterstanden kunnen stopzetten waardoor de client geen gebruik meer kan maken van hun diensten zoals betalen of dekking geven tegen schades.


Banken

Banken zijn de spil in het betalinsgverkeer. Is er sprake van achterstand op een krediet of wordt bijvoorbeeld de roodstand op een salarisrekening niet regelmatig opgeheven dan kan het krediet worden opgezegd. Zodra er in zo'n geval salaris wordt gestort op een rekening dan wordt hiermee het krediet of de roodstand verminderd maar heeft het gezin geen mogelijkheid om lopende verlplichtingen na te komen. In zo'n geval kan het helpen om een tweede rekening bij een andere -lees niet huidige bank- te openen en hierop salaris te laten storten zodat er ruimte is om de vaste lasten te betalen. De voormalige huisbank behoudt natuurlijk zijn vordering en kan die als "gewone" crediteur


innen.


Verzekeren

Bij verzekeren zijn er een aantal regimes die van toepassing zijn. De meest voorkomende behandelen we hier. Ook kan het voorkomen dat er een combinatie van twee verzekeringen is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kapitaalverzekering gekoppeld aan een overlijdensrisicoverzekering. De eerste keer onafhankelijk van de situatie op een bepaalde datum uit, de tweede dient dan om een risico (bijvoorbeeld een overlijden) af te dekken. Deze twee verzekeringen kunnen aan elkaar gekoppeld zijn. In dat geval is de stelregel bij niet nakomen van de betalingsregeling om uit te gaan van een risico verzekering. Omdat dit van verzekering tot verzekering kan verschillen is het advies in die situatie de polis er op na te slaan. Dat is sowieso altijd een goede aanvulling op de informatie op deze pagina.

Kapitaalverzekeringen

Dit zijn verzekeringen waarbij kapitaal wordt uitgekeerd op een bepaald moment. Wordt er niet meer ingelegd in een verzekering dan stopt deze niet alleen stopt natuurlijk wel de waardeopbouw in de verzekering wat betreft de inleg. De waardeopbouw van het ingelegde geld blijft wel doorlopen. Evt. kan de verzekering worden afgekocht, het ingelegde geld kan worden uitgekeerd. Dit is i.h.a. in het nadeel van de klant omdat extra kosten in rekening worden gebracht. Daarnaast dient in een sommige gevallen ook rekening te worden gehouden dat uitkering kan leiden tot fiscale invordering als de inleg wordt gezien als uitgesteld inkomen.


Ook een uitvaartpolis is een kapitaalverzekering. deze keert altijd uit hoewel het moment van uitkeren van tevoren niet vaststaat maar wel zeker is (het overlijden van de verzekeringnemer).

Aandachtspunten:

Bij kapitaalverzekeringen kunnen aanvullende dekkingen zijn afgesloten zoals premievrijstelling i.g.v. arbeidsongeschiktheid, arbeidsongeschiktheidsuitkering etc. Ook hier geldt dat de polis hier duidelijkheid over kan verschaffen.

Risicoverzekeringen

Risicoverzekeringen zijn verzekeringen die een onvoorzien nadeel kunnen opvangen. Denk hierbij aan inboedelverzekering, autoverzekering etc. UItgangspunt is dat de premie vooraf verschuldigd is. Wordt hier niet aan voldaan dan vervalt in principe de dekking van de verzekering. Meestal hanteert de verzekeringsmaatschappij een coulant incassobeleid echter de verzekeringsmaatschappij is gerechtigd om in geval van schade niet uit te keren. Als de permiebetaling langere tijd niet plaatsvindt zal de verzekeringsmaatschappij de klant uiteindelijk royeren. Voor een aantal verzekeringen heeft wanbetaling meer gevolgen dan alleen het verliezen van de dekking:



Wa verzekering auto