CAK

Uit SchuldhulpHulp
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan mogelijk weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de ingebouwde browser printfunctionaliteit.

Als je langer dan 6 maanden je premie voor de basis zorgverzekering niet hebt betaald ben je wanbetaler en wordt je overgedragen aan het CAK. Deze legt je een bestuursrechtelijke premie van € 165,70 op (prijspeil 2023). Dit is zo'n 20% hoger dan de gemiddelde maandpremie voor een basisverzekering . Dit bedrag wordt geïnd via beslag op het loon, uitkering of door het CJIB. Ook kan worden besloten de zorgtoeslag direct bij de belastingdienst te innen. Dit alles geldt dus niet voor de aanvullende verzekering die alleen via een deurwaarder/Incassobureaukan worden geïnd.


Om van het CAK af te komen dient een betalingsregeling te worden getroffen met de zorgverzekering (vergeet niet om de eerste maand premie bij de zorgverzekering mee te nemen in de betalingsregeling anders moet er de eerste maand zowel premie aan CAK als aan de zorgverzekeraar worden betaald). Is de betalingsregeling met positief resultaat afgerond dan worden evt. achterstanden bij het CAK kwijtgescholden. Hetzelfde is het geval in geval van een minnelijke regeling/dwangakkoord in het kader van de Gemeentelijke Schuldbemiddeling of de WSNP. Voor een verzoek aan het CAK klik hier. Zie voor meer info: website CAK. Ook nuttig: Handige tools van de Zorgverzekeringslijn

Betalingsregeling[bewerken | | brontekst bewerken]

Nieuw vanaf 1 december 2022:

Mensen met betalingsachterstanden bij DUO, CJIB en CAK kunnen vanaf 1 december 2022 met deze instanties één betalingsregeling afsluiten. De aflossing van die betalingsachterstanden kunnen zij zo in één keer regelen. Het CJIB voert als Rijksincasso-organisatie deze Betalingsregeling Rijk uit. Vanaf volgend jaar wordt de Betalingsregeling Rijk met meer overheidsinstanties stapsgewijs uitgebreid.