SchuldhulpHulp:Stijlgids: verschil tussen versies

Uit SchuldhulpHulp
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (DJB heeft pagina Stijlgids hernoemd naar SchuldhulpHulp:Stijlgids)
(geen verschil)

Versie van 9 jan 2021 10:50

Bij de start van de kennisbank is stilgestaan bij de taal en indeling van de pagina's. Naarmate de omvang toenam is daaruit een vorm ontstaan die gebruikt wordt bij de pagina's. Dat is geen wet van meden en perzen en is nog dagelijks aan inzichten en wijzigingen onderhevig. Hieronder staat de samenvatting van uitgangspunten die natuurlijk op basis van ervaring en wederom inzicht kan worden aangepast:



Aanspreekstijl

Uitgangspunt is dat je de schrijft zoals je de lezer in het dagelijksverkeer zou aanspreken. Vandaar dat de Je vorm wordt gebruikt.

Omvang artikelen

De kennisbank heeft niet tot doel alle situaties te beschrijven maar de meest voorkomende. In artikelen komt dit tot uiting door de stelregel dat de tekst 80% van de gangbare situaties beschrijft en voor uitzonderingen bijzonderheden doorverwijst naar een betrouwbare pagina. Hierbij geldt als uitgangspunt dat het lezen van een pagina maximaal 5 minuten kan duren. Dit laatste kan leiden om een onderwerp in twee pagina's te hakken.

Inhoud artikelen

Uitgangspunt is dat de inhoud van de tekst afhankelijk is van de inhoud van een pagina waarnaar wordt doorverwezen. Is de uitleg op de externe pagina onvoldoende duidelijk dan is er meer tekst nodig op de kennisbankpagina en omgekeerd, Uitgangspunt is dat de kennisbank ten minste een inleidende tekst bevat die de 80% regel omvat. Feitelijk... na lezing weet je in algemene zin wat een artikel inhoudt.

Doorverwijzingen

Zoveel mogelijk dient herhaling van teksten op pagina's voorkomen te worden. Beter is om dan door te linken naar de pagina waar het onderwerp wordt behandeld.

Structuur

Bij de opzet is als uitgangspunt het volgende zoekmethode gebruikt:

Zoekstructuur














Verwijzing naar lokale pagina's

Verwijzing naar lokale pagina's op inhoudelijke pagina's wordt alsvolgt gedaan:

  ==Uitvoering per Gemeente==
Kijk hier voor de lokale organisaties die in jouw gemeente op dit vlak actief zijn:
* Katwijk
* Noordwijk
* Zoetermeer

Opmaak

Begin voor de inhoudelijke bespreking meteen korte inleidende tekst (lees paragaaf- en hoofdstukindeling) over de inhoud van de pagina. In een toekomstige versie kan deze tekst gebruikt worden bij de zoekresultaten.

Veel gebruikte termen

Veel gebruikte begrippen en term die de voorkeur heeft:Om eenheid te krijgen in de algemene artikelen hieronder voor de meest voorkomende begrippen de term die wordt gebruikt:

Begrip Gebruikte term Eerder gebruikt en bij aanpassing van een tekst vervangen Motivatie
Hulpvrager


Client

Klant Client De term klant is zonder inhoudelijke waarde en geeft de verhouding aan die begeleider en degene die begeleiding vraagt met elkaar zullen hebben.
Hulpverlener


Maatje

Begeleider Ondersteuner


Adviseur

De term begeleider geeft inhoudelijk aan wat de rol is van degene die degene die ondersteuning vraagt.