DIGID

Uit SchuldhulpHulp
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

DIGID wordt gebruikt om in te loggen bij overheidsinstanties, zorgverzekeringen etc. De procedure voor aanvragen is er 1 met hobbels. Hier even de voornaamste punten om rekening mee te houden:

  • Mobiele telefoon is noodzakelijk (ontvangen van SMS of gebruik van digid app),
  • Na aanvraag ontvangt de client een brief en heeft hij twee weken de tijd om te activeren (ook hier is mobiele telefoon nodig).
  • Als het mobiele telefoonnumer van een client wijzigt en er is geen toegang tot het oude nummer dan kan via de website een nieuw mobiel nummer worden geregistreerrd. Ook dan volgt weer een brief waarrmee de client binnen twee weken het nieuwe nummer dient te activeren.

In de hulpverlening kan het ontbreken van Digid een hobbel zijn. Vooral door de schriftelijke activatiestappen. Zorg er daarom voor dat de client de inloggegevens op een vaste plek (bijvoorbeeld de binnenkant van een ordner noteert zodar deze gegevens altijd beschikbaaar zijn). Tijdens de kennismaking wordt altijd gecheckt of de client in het bezit is van Digid. Indien dit niet het geval is wordt deze i.h.a. tijdens de kennismaking aangevraagd. Zie hiervoor het kennismakingsverslag in hetHulpvragersysteem


Veilig gebruik DIGid door begeleider:

Als je bij de klant bent (of op afstand zit) bestaat de mogelijkheid dat je toch over de DIGid-inloggegevens beschikt. Daardoor loop je het risico dat de klant het idee heeft dat je misbruik maakt van zijn DIGid. Om dat te voorkomen kun je het volgende doen:

Kern van de oplossing is dat de klant twee traps authenticatie inschakelt bij digid. Na het invoeren van een gebruikersnaam en wachtwoord krijgt de klant dan een sms (op zijn mobiele telefoon) of een gesproken sms (op een de mobiel of bij gebrek daar aan op de vaste lijn). Hoe dat werkt wordt op deze pagina uitgelegd.


Heb je dus bijvoorbeeld toegang tot digid nodig maak dan gebruik van deze mogelijkheid. Je kan dan nooit inloggen met digid/wachtwoord van de klant zonder dat de klant daarvoor toestemming geeft met de code die via sms aan de klant is gestuurd. Dat voorkomt discussie achteraf over misbruik


Meer Informatie

Voor meer informatie kun je terecht op de site van DIGID.